Rokote on paras suoja influenssaa vastaan

Influenssarokotus kannattaa ottaa ennen influenssakauden alkua, marras-joulukuussa.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama ylähengitystietulehdus. Influenssan oireita ovat yleensä nopeasti nouseva korkea kuume, lihas- ja päänsärky sekä pahoinvointi. Näiden lisäksi saattaa ilmetä muita flunssan oireita kuten kurkkukipua ja yskää. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1-2 viikon levolla.

Miten voin suojautua influenssalta?

Influenssaa vastaan voi suojautua rokotteella, mutta se kannattaa ottaa ennen epidemian alkua, yleensä marras-joulukuussa. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos kuitenkin saat influenssan, tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Influenssalta voi myös välttyä pitämällä huoli hyvästä käsihygieniasta.

Mitä teen, jos saan influenssan?

Yleensä influenssaan riittää oireiden mukainen hoito. Jos oireet ovat kovin voimakkaat, kestävät yli viikon tai palaavat uudestaan, kannattaa hakeutua lääkäriin. Mikäli kuulut riskiryhmään tai olet raskaana, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle herkästi.

Mistä saan rokotteen?

Mikäli kuulut riskiryhmään, saat rokotteen ilmaiseksi oman asuinalueesi terveyskeskuksesta. Voit varata ajan omalle työterveyshoitajallesi AITO Työterveyden työterveysasemille, mikäli työnantajasi maksaa rokotteen. Muistathan tarkistaa ennen ajan varaamista kuuluuko rokotus työterveyshuollon sopimukseesi. Varaudu odottamaan rokotteen antamisen jälkeen noin 15min mahdollisten reaktioiden varalta.

Kauden 2019-2020 influenssarokote

Influenssakaudella 2019 – 2020 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään VaxigripTetra -rokotetta. Rokotteen molemmat A-viruskannat on vaihdettu viime kauden rokotteeseen verrattuna. Rokote antaa edelleen suojaa myös sikainfluenssan jälkeläisvirusta vastaan.

Varaa aika AITO Työterveyteen tai kysy lisää omalta työterveyshoitajaltasi. Tavoitat meidät numerosta 09 839 22012 ma-pe klo 8-16.

 

AITO suomalainen työterveyshuollon ammattilainen