Kohti uutta normaalia – Valmistautumisohjeet työpaikoille

Koronavirusepidemia on siirtynyt leviämisvaiheeseen mm. pääkaupunkiseudulla. Työterveyslaitoksen suosituksen mukaan, työpaikoilla ei vielä kannata alkaa purkaa koronaohjeistuksia. Sen sijaan riskinarviointi on tärkeää päivittää, ja siinä tulee ottaa huomioon, että tilanne voi muuttua.

Lisätietoja Työterveyslaitoksen sivuilta.

__________________________________________________________________________________________________

Onko sinun työpaikallasi jo alettu suunnitella aikaa koronan jälkeen? Tästä ohjeesta löydät vinkkejä ohjeiden turvalliseen purkamiseen.

Rajoituksia tulee purkaa epidemian kulun ehdoilla ja paikallista tilannetta seuraten. Työnantajan tulee ottaa huomioon viranomaisten määräykset ja suositukset sekä päivittää laatimiaan ohjeita. Myös riskinarviointi on tärkeää päivittää ja siinä tulee ottaa huomioon, että tartuntatilanne voi muuttua.

 1. Huolehtikaa edelleen turvaväleistä. Vaikka rokotekattavuus paranee, ei tautiriski ole kokonaan poistunut.
 2. Rajoita lähityössä olevien määrää siten, että turvavälit onnistuvat. Etätyötä kannattaa jatkossakin suosia, mikäli mahdollista, ja jos se on hyväksi havaittu käytäntö työyhteisössänne.
 3. Kannattaa edelleen suosia etäkokouksia mahdollisuuksien mukaan.
 4. Jos kokoustatte kasvotusten, varatkaa henkilömäärään nähden suurempi kokoustila, jotta turvavälit voidaan pitää. Muistattehan myös noudattaa kulloinkin voimassa olevia kokoontumisrajoituksia.
 5. Kasvomaskien käyttöä suositellaan edelleen, jotta voidaan turvata rokottamattomat henkilöt. Myöskään rokotteen antama ns. laumasuoja ei ole vielä riittävällä tasolla.
 6. Sairaana ei saa tulla työpaikalla. Flunssaoireilevan on syytä hakeutua edelleen herkästi koronatestaukseen.
 7. Jos työpaikoille on rakennettu pisaratartuntaa estäviä suojia kuten pleksejä tai väliseiniä, niitä ei kannata vielä poistaa.
 8. Jatkossa, ilman koronavirustakin, on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Tämä voi estää myös muiden tarttuvien tautien leviämisen työyhteisössä kuten vatsatauti.
  1. Kädet kannattaa pestä aina sisään tullessa, wc-käynnin jälkeen, ennen ja jälkeen ruokailun sekä aivastamisen ja yskimisen jälkeen.
  2. Yleisissä tiloissa kannattaa tarjolla olla käsidesejä tai käsienpesun mahdollisuus.
  3. Työtilojen ja -välineiden puhdistamiseen on hyvä olla saatavilla puhdistusliinoja tai -aineita, erityisesti avokonttoreissa tai jos on kiertävä työpistekäytäntö.
 9. Keskustelkaa avoimesti työyhteisönne pelisäännöistä ja toimintatavoista. Ne on selvyyden vuoksi myös hyvä kirjata ylös, esim. etätyöhön liittyvät käytänteet.
 10. Huoli terveydestä voi yhtäkkiä myös kasvaa työpaikoilla, kun poikkeusajan käytänteitä aletaan purkaa pitkän ajan jälkeen. Onkin tärkeää tehdä suunnitelma uuteen normaaliin palaamisesta turvallisesti ja asteittain, ja kertoa se myös työntekijöille. Järjestäkää aikaa keskusteluille ja kysymyksille.

Työterveyshuolto antaa mielellään neuvontaa ja ohjeistusta poikkeusajan ohjeiden purkamisessa. Autamme myös mielellämme, mikäli tarvitset apua riskinarvion tekemiseen.

Huolien käsittelyyn on mahdollista saada myös yksilö- tai ryhmätukea työpaikoilla. Käännythän organisaatiosi nimetyn työterveyshoitajan puoleen.

Hyödyllisiä linkkejä: