Kohti uutta normaalia – Valmistautumisohjeet työpaikoille

Onko sinun työpaikallasi jo alettu suunnitella aikaa koronan jälkeen? Tästä ohjeesta löydät vinkkejä ohjeiden turvalliseen purkamiseen.

Kokoontumisrajoitukset poistuvat 1.10. alkaen Uudellamaalla. Etätyösuositus on vielä toistaiseksi voimassa, mutta siihen saattaa tulla muutos 15.10. mikäli rokotekattavuus on riittävällä tasolla.

Rajoituksia tulee purkaa epidemian kulun ehdoilla ja paikallista tilannetta seuraten. Paluu työpaikoille voidaan aloittaa, jos se on riskien arvioinnin ja alueellisen epidemiatilanteen perusteella mahdollista ja terveysturvallista.

Etätyötä ja -kokouksia voidaan toki suosia jatkossakin, jos se on hyväksi havaittu käytäntö työyhteisössänne. Koronavirukselta suojautuminen on edelleen tarpeen huomioida, mikäli työpaikalla lisätään läsnätyötä. Työnantajan tulee ottaa huomioon viranomaisten määräykset ja suositukset sekä päivittää laatimiaan ohjeita, koska vastuu terveysturvallisesta työnteosta siirtyy vahvemmin työpaikoille valtakunnallisten ohjeiden päättyessä.

Suojautuminen työpaikoilla

Huolehtikaa edelleen riittävistä etäisyyksistä. Sisätiloissa on hyvä käyttää myös kasvomaskia, jos samassa tilassa työskentelee useampia henkilöitä. Sisätiloissa tulee olla mahdollisuus käsien puhdistamiseen, ja tarvittaessa myös tilojen ja pintojen tehostettu puhdistaminen kannattaa.

Huoli terveysturvallisuudesta voi yhtäkkiä myös kasvaa työpaikoilla, kun poikkeusajan käytänteitä aletaan purkaa pitkän ajan jälkeen. Onkin tärkeää tehdä suunnitelma yhdessä työntekijöiden kanssa uudesta normaaliin palaamisesta turvallisesti ja asteittain. Järjestäkää aikaa keskusteluille ja kysymyksille.

Milloin testiin?

STM:n suosituksen mukaisesti testiin ei tarvitse hakeutua lieväoireisena ja täyden rokotesarjan saaneena. Koronatesti tehdään jatkossa henkilöille, joilla on koronavirukseen sopivia oireita, ja jotka eivät ole saaneet koronarokotetta ollenkaan tai vain yhden rokoteannoksen.

Testiin ohjataan myös henkilöt, jotka työskentelevät sote-alalla, kuuluvat riskiryhmään tai ovat todistetusti alistuneet koronalle viimeisen kahden viikon sisään, jos

  • ovat lieväoireisia ja ovat saaneet täyden rokotesarjan.
  • ovat lieväoireisia, sairastaneet koronavirusinfektion yli kuusi kuukautta sitten, ja saaneet yhden rokoteannoksen.

Työnantaja voi myös edelleen ohjata koronatestiin esimerkiksi työmatkojen vuoksi tai työpaikalla sattuneen altistuksen vuoksi. Huomioittehan työmatkustamisessa maakohtaiset terveysturvallisuusohjeet. THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Ohjausta ja neuvontaa työterveydestä?

Työterveyshuolto antaa mielellään neuvontaa ja ohjeistusta poikkeusajan ohjeiden purkamisessa. Autamme myös mielellämme, mikäli tarvitset apua riskinarvion tekemiseen.

Huolien käsittelyyn on mahdollista saada myös yksilö- tai ryhmätukea työpaikoilla. Käännythän organisaatiosi nimetyn työterveyshoitajan puoleen.

Lue lisää: