Rokote on paras suoja myös influenssaa vastaan

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama ylähengitystietulehdus. Influenssan oireita ovat yleensä nopeasti nouseva korkea kuume, lihas- ja päänsärky sekä pahoinvointi. Näiden lisäksi saattaa ilmetä muita flunssan oireita kuten kurkkukipua ja yskää. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1-2 viikon levolla.

Miten voin suojautua influenssalta?

Influenssaa vastaan voi suojautua rokotteella, mutta se kannattaa ottaa ennen epidemian alkua, yleensä marras-joulukuussa. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos kuitenkin saat influenssan, tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Influenssalta voi myös välttyä pitämällä huolta hyvästä käsihygieniasta.

Korona ja influenssa, miten erotan ne toisistaan?

Influenssan oireet muistuttavat koronaviruksen oireita. Mikäli sinulla on hengitystieoireita, kuumetta, yskää, nuhaa, kurkkukipua, lihassärkyä tai äkillisiä vatsaoireita, ja et ole saanut täyttä rokotesarjaa, on hyvä hakeutua testiin.

Koronarokotteen ja muiden rokotteiden kuten influenssarokotteen välillä ei tarvita varoaikaa.

Mitä teen, jos saan influenssan?

Yleensä influenssaan riittää oireiden mukainen hoito. Jos oireet ovat kovin voimakkaat, kestävät yli viikon tai palaavat uudestaan, kannattaa hakeutua lääkäriin. Mikäli kuulut riskiryhmään tai olet raskaana, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle herkästi. Muistathan kuitenkin, että jos sinulla on epäily koronaviruksesta ja et ole käynyt testissä, otathan yhteyttä työterveyteen tai terveyskeskukseen aina ensin puhelimitse.

Mistä saan rokotteen?

Mikäli kuulut riskiryhmään, saat rokotteen ilmaiseksi oman asuinalueesi terveyskeskuksesta. Voit myös varata ajan omalle työterveyshoitajallesi AITO Työterveyden työterveysasemille. Syksyn 2021 koronatilanteen vuoksi suosittelemme rokottamista ensisijaisesti AITO Työterveyden toimipisteissä. Rokotteen hinta yrityksille on 36,50 €. Myös työpaikalla rokottaminen on mahdollista, mutta siitä sovitaan aina ensin yrityksen yhteyshenkilön kanssa, jotta rokotusvastaanotto voidaan toteuttaa turvallisesti.

Muistathan tarkistaa omalta työnantajaltasi, kuuluuko rokotus työterveyshuollon sopimukseen. Varaudu odottamaan rokotteen antamisen jälkeen noin 15min mahdollisten reaktioiden varalta. Ohimeneviä haittavaikutuksia esiintyy yleensä vain pienellä osalla rokotetuista kuten rokotuskohdan punoitusta ja aristusta.

Kauden 2021–2022 influenssarokote

Kaudella 2021–2022 käytössä on FluarixTetra™ tai VaxigripTetra™  influenssarokote. Molemmat rokotteet sisältävät kahta A- ja kahta B-virusta. Rokote ei sisällä eläviä viruksia vaan pieniä influenssaviruksen osia. Rokotteesta ei siis voi saada influenssaa. Rokote antaa edelleen suojaa myös sikainfluenssan jälkeläisvirusta vastaan.