Ajankohtaista Koronaviruksesta ja, mitä tehdä, jos epäilet tartuntaa

Koronavirus COVID-19 itämisaika on arviolta 2-14 vuorokautta ja keskimäärin noin 4-5 päivää. Viruksen tyypillisimpiä oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja pääsärky. Uusia koronavirustartuntoja ilmenee päivittäin, joten on erittäin tärkeää huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen ensisijaisesti kosketus- ja pisaratartuntana, joten muistathan:

  • pestä kädet saippualla ja kuivata ne huolellisesti aina ulkoilun ja wc-käynnin jälkeen. Mikäli mahdollista käytä kertakäyttöisiä pyyhkeitä tai paperia.
  • aivastaa tai yskiä hihaasi tai kertakäyttöiseen nenäliinaan. Hävitä nenäliina välittömästi käytön jälkeen. Myös kädet on hyvä pestä tai desinfioida yskimisen jälkeen.
  • välttää suuria väkijoukkoja ja kättelyä.

Mitä teen, jos epäilen Koronavirustartuntaa?

Mikäli epäilet saaneesi Koronaviruksen, eli olet matkustanut ulkomailla tai ollut lähikontaktissa ihmisen kanssa, jolla on todettu Koronavirus ja saat hengitystieoireita. Ota tällöin yhteyttä puhelimitse AITO Työterveyden ajanvaraukseen numeroon 09 839 22012. Älä poistu kotoasi vaan odota rauhassa toimintaohjeita, mikäli terveydentilasi sen sallii, jotta et levitä tautia.

Mikäli vointisi on hyvä ja et koe tarvitsevasi hoitoa, lievät hengitystieinfektiot voidaan hoitaa kotona. Seuraile vointiasi ja sovi poissaolosta esimiehesi kanssa. Mikäli oireesi pahenevat tai sinua huolestuttaa jokin asia, ole meihin yhteydessä.

Vantaan kaupungin työntekijä: ota yhteyttä Hoidon tarpeen arvioon

Vantaan kaupungin työntekijät voivat Koronaepäilyissä olla yhteydessä työterveyshoitajaan puhelimitse 09 839 50300.

Apua etävastaanotolta

AITO Työterveyden etävastaanotolta saat avun terveysasioissa, jotka eivät vaadi lähivastaanottoa. Koronavirustilanteesta johtuen olemme lisänneet etävastaanottoaikoja ja lääkärin puhelinaikoja. Ota ensin yhteys ajanvaraukseemme ajan ja ohjeiden saamiseksi. Lue lisää nettisivuiltamme.

Lue lisää: